Media, Επικαιρότητα

Αλέξης Τσίπρας εφ’ όλης της ύλης: Εκλογές αν δεν έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή…

0
TSIPRAS KOKKINO

Εφ’ όλης της ύλης με απαντήσεις για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα, στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο κόκκινο 105,5».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για τη διαπραγμάτευση, τα μέτρα του Μνημονίου, το παρασκήνιο του Δημοψηφίσματος, τα σενάρια εκλογών, αλλά και την εσωκομματική κρίση, προαναγγέλλοντας καθαρά ρήξη με τους διαφωνούντες και εκλογές οσονούπω, αφού ουσιαστικά έχει χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Για τα Μνημόνια

Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορώ να σκίσω τα μνημόνια. Δεν είπαμε ότι θα τα σκίσουμε με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη ώστε να φύγουμε από αυτό το πλαίσιο. Να θυμόμαστε ότι δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο στο δάσος. Είχαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο και ζητήσαμε να μας στηρίξει ο κόσμος ώστε να διαπραγματευτούμε σκληρά. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε συνθήκες ασφυξίας και με την αγωνία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του εσωτερικού.

Το δημοψήφισμα

Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν πολλές οι πιθανότητες να το χάσουμε. Έδιναν μέτρα χωρίς διέξοδο επιβίωσης. Η βασική στάση των εταίρων ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση, να πάρει ότι απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε χρηματοδότηση, 10 περίπου δις ευρώ. Ουσιαστικά μας έδιναν περίπου 12,6 δις για 5 μήνες που θα είχαμε 4 διαδοχικά review. Τώρα έχουμε 4 χρόνια να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Αυτή ήταν η απαίτηση των Ολλανδών και των Γερμανών. Η ισχυρή στάση για το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και να δημιουργήσει το αίσθημα στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα αντιστέκεται. Οδηγηθήκαμε σε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά έθεσε τα όρια την ευρωζώνη. Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική την επόμενη μέρα. Πήραμε και τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους. Είναι κλειδί ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά εξόδου. Με το χρέος που έχουμε δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές».Το κρίσιμο βράδυ της Τετάρτης πριν το δημοψήφισμα, όπου είχαν δημιουργηθεί συνθήκες πραξικοπήματος στη χώρα, έλεγαν ότι οδηγούμε την χώρα στην καταστροφή. Βγήκα στον ελληνικό λαό και είπα την αλήθεια: Ότι κάνω δημοψήφισμα για μεγαλύτερη δυναμική διαπραγματευτική. Να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα λάθος υπολογισμούς και αυταπάτες; Πάντα ενημέρωνα τον λαό. Του έλεγα τις σκέψεις μου, τι σχεδιάζω. Τόσο με τα διαγγέλματα μου όσο και με τις συνεντεύξεις μου. Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε στις 25 Ιουνίου, την ημέρα του τελεσιγράφου. Είχαμε να αποφασίσουμε για μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο, την πολιτική δηλαδή καταδίκη μιας κυβέρνησης, ίσως να αποσκοπούσε σε αυτό. Όταν γύρισα, πήραμε την απόφαση. Μίλησα με Μέρκελ – Ολάντ, τους είπα την απόφασή μου, τους είπα ότι θα προτείνω στον λαό να το απορρίψουν και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα σε αυτή τη διαδικασία και να δοθεί εβδομαδιαία παράταση ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με ηρεμία. Με διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν.

Οι εσωκομματικές διαφωνίες

Το κόμμα γνώριζε απολύτως πού πηγαίναμε. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση. Ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Νομίζω ότι και το κόμμα και την κυβέρνηση ο λαός τα ξεπέρασε και τα δύο. Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας.

Τα δύσκολα μέτρα

Ήρθε ένα σχέδιο με μέτρα για να είμαστε ειλικρινείς, με μέτρα δύσκολα. Σε άλλα σημεία είναι βελτιωμένο, όπως για το ΕΚΑΣ που δεν καταργείται. Έχουμε 83 δις για το μεσοπρόθεσμο διάστημα 2015-18. Έχουμε και δέσμευση για το χρέος.

Ποιοι έκλεισαν τις τράπεζες

Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν μια εκδικητική απόφαση. Η επιλογή που είχαμε ήταν να κάνουμε πίσω, άρα να συμφωνήσουμε στο αδιέξοδο που μας έδιναν και να στερήσουμε τη δυνατότητα από τον λαό να εκφραστεί και να χάσουμε την δικαίωση τουλάχιστον σε επίπεδο κοινής γνώμης. Είναι τεράστιο χαρτί το “ΟΧΙ”. Αυτή την νίκη δεν θα τη χαρίσουμε σε καθένα. Ούτε σε αυτούς που το ερμηνεύουν λάθρα και μάλιστα εκ τους ασφαλούς. Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα κέντρο του πλανήτη. Όλοι ήταν εναντίον μας. Έλεγαν ότι το ερώτημα ήταν ευρώ ή δραχμή. Εμείς είχαμε πει ποιο είναι το ερώτημα. Στο τραπέζι έπεσαν πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια. Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, δηλαδή να φύγω, την ίδια ώρα θα έπεφταν τα τραπεζικά ιδρύματα στο εξωτερικό, και σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το επιπλέον κούρεμα των collaterals των τραπεζών. Δηλαδή υπήρχε θέμα κατάρρευσης. Δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις, αλλά δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις. Γνώριζα ότι αν έφευγα, μάλλον θα ξαναγυρνούσα και ίσως με δυσμενέστερους όρους. Την ίδια ώρα η κοινή γνώμη έλεγε this is a coup. Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης.

Περί… Βαρουφάκη

Σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά ΜΜΕ αναζητούν ευθύνες Βαρουφάκη για το αν ή όχι είχε σχέδιο. Φανταστείτε τι θα γινότανε αν είχαμε καταστραφεί οικονομικά. Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε τους τελευταίους 5 μήνες. Άξιζε τον κόπο να γίνει. Η Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο με θετικούς όρους. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο υπέρ της Ελλάδας. Η εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία θα βοηθήσει και αυτή ώστε να αλλάξει η Ευρώπη. Σίγουρα έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, τα πράγματα όμως είναι αντιστρέψιμα. Βέβαια το Grexit από συντηρητικούς κύκλους παραμένει στο τραπέζι. Αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, η χώρα ήταν υποχρεωμένη να έχει μεγάλα πλεονάσματα. Τώρα είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπαίνουν σαν γκάνγκστερ στη χώρα, η Αριστερά κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει αυτό. Έχουμε να αγωνιστούμε σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο. Είχαμε την δυνατότητα είτε να συμβιβαστούμε είτε να καταρρεύσουμε. Ο λαός κατέληξε ως ο δραπέτης από την λιτότητα αλλά στο τέλος τον συλλαμβάνουν και τον βάζουν σε ένα πιο ασφυκτικό κελί. Ο τρόπος για να φύγουμε είναι να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για την ελευθερία του λαού. Η Αριστερά έχει μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα από θέσεις ευθύνης.

Να πληρώνουν και τα ΜΜΕ

Δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το νομοθετικό πλαίσιο περιέχει λογικές ρεβανσισμού. Εμπεριέχει την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε έναν χώρο. Όταν κάποιος θέλει να εκμεταλλευθεί ένα δημόσιο αγαθό πρέπει να πληρώνει το αντίτιμο και να υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο. Όσο δεν τηρούν τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να το κάνουν αλλιώς θα κλείσουν. Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις αλλά αυτό που πρέπει να μείνει είναι να πούμε ότι θα υπάρξει νομιμότητα σε αυτό το χώρο και δεν θα μπορούν κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να κρύβονται από το τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Το αμαρτωλό τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσει. Η λειτουργία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής με τους όρους που λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα.

Δεν καταλαβαίνω τους διαφωνούντες

Με ορισμένους συντρόφους καθόμασταν στο τραπέζι με τις ίδιες αγωνίες. Μου έλεγαν ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά. Δώσαμε μάχη. Οι ίδιοι άνθρωποι θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν το εξής: Αφού εξασφαλίσαμε ότι δεν έκλεισε η τράπεζα, τώρα είπαν, ψήφισε εσύ και αυτοί δρέπουν τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας. Αυτό δεν το καταλαβαίνω, ή μάλλον το καταλαβαίνω ότι είναι στο πλαίσιο που είχαν ληφθεί εδώ καιρό. Πρόκειται για αποφάσεις που αποσκοπούν στη ρήξη.

Για τη Ζωή: «Δεν είμαι μικρό παιδάκι»!

Υπάρχει εκτίμηση μεταξύ μας. Οι επιλογές του καθενός παράγουν αποτέλεσμα. Είναι σουρεαλισμός όταν σου λέει κανείς ότι εγώ σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω. Δεν είμαι μικρό παιδί, ξέρω πως να προστατευθώ. Αν ο τρόπος είναι να ψηφίζουμε στις 6.00 το πρωί για να δείξουμε ότι αντιστεκόμαστε στην τρόικα, τότε τι να πω;

Δεν θέλω εκλογές, αλλά…

Θα ήμουνα ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές αν είχα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν δεν έχουμε όμως, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό θα φανεί και από τις αποφάσεις που θα παρθούν από το κόμμα. Η πρόταση μου είναι ότι έχουμε ένα κόμμα και τα μέλη του πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Πρέπει να γίνει μια διαδικασία συγκροτημένη, να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο σύντομα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασιστεί ποιοι είναι το νέο πλαίσιο, ποιο είναι το σχέδιο.

Έχουμε μια βόμβα στα χέρια και δεν υπάρχει στήριξη. Όχι μόνο δεν βοηθούν στο να κουβαλήσουμε μαζί την βόμβα, αλλά ζητούν να σκάσει η βόμβα στα χέρια μου. Αν υπάρχει η απαίτηση να ζητήσουμε την άποψη των μελών με κάλπη, τότε να στηθεί μια κάλπη και να αποφασίζουν τα μέλη.