Δήμοι

Γιάννης Μώραλης: Η πολιτική αστάθεια δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων

0
MORALIS

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας και υποστηρίζει ότι η παρατεταμένη κρίση λειτουργεί αρνητικά στη λειτουργία των Δήμων.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» και τον πρώην εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο, υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσει», ενώ είπε ότι επί μήνες δεν μπορεί να μιλήσει με υπουργούς.

Τι είπε ο Μώραλης

«Μακάρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και να υπάρξει μια ευρύτερη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η λύση είναι μια ευρεία πολιτική συνεννόηση. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη καθώς όπως ξέρετε, είμαστε ένας συνδυασμός που δεν προέρχεται από κάποιο κόμμα, και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ένας μεγάλος συνασπισμός δυνάμεων αν μπορούσε να ηγηθεί ίσως να βρίσκαμε τον δρόμο μας ως χώρα και κατ’ επέκταση οι Δήμοι, οι οποίοι είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας. Όλοι οι τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης εμπλέκονται άμεσα με το κεντρικό κράτος. Θέλω να μιλήσω για το δάνειο του Πειραιά. Έξι μήνες δεν μπορούσα να μιλήσω εύκολα με τους υπουργούς και ήταν κατανοητό, αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα, υπήρξε και η διαπραγμάτευση».

«Δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα όταν η χώρα παρουσιάζει πολιτική αστάθεια»

«Ο Σεπτέμβριος θα πάει χαμένος. Αν οι εκλογές γίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου, λογικά δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές και θα φτάσουμε 10 Οκτωβρίου και βλέπουμε. Ακούω τους πολιτικούς αρχηγούς να λένε πως δεν θέλουν να συνεργαστούν και μου κάνει εντύπωση. Καταλαβαίνω ότι προεκλογικά ο καθένας θα πει ότι θα κερδίσει αυτοδυναμία, αλλά πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση για να προχωρήσουμε ή υπάρχει κανένα «διεστραμμένο» μυαλό το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά από 1,5 μήνα; Ο κόσμος έχει κουραστεί, ας συνεννοηθούν 3, 4 πολιτικές δυνάμεις να κάνουν μια σοβαρή κυβέρνηση με τεχνοκράτες, να εφαρμόσουν αυτά που υπέγραψαν, άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα όταν η χώρα παρουσιάζει αυτή την πολιτική αστάθεια. Έχουμε και το θέμα του μεταναστευτικού. Οι μετανάστες έρχονται στον Πειραιά και οδηγούνται στην Αθήνα και στη συνέχεια στα βόρεια σύνορα της χώρας. Δεν υπάρχει καμία οργανωμένη μορφή υποδοχής, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από τους Δήμους. Δεν έχουμε κάτσει όλοι μαζί να συζητήσουμε για το μεταναστευτικό».

«Δήμαρχοι και πολίτες προσδοκούμε πολιτική σταθερότητα»

«Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα μας επηρεάζει άμεσα και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο δεν βλέπει την πραγματικότητα. Στον Πειραιά έχουμε τη μεγάλη υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού η οποία είναι σε εξέλιξη. Τι θα γίνει, με ποιόν θα συζητήσουμε; Είμαστε εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Δύο μήνες είχαμε δημοψήφισμα, capital controls, τώρα μπήκαμε πάλι σε προεκλογική περίοδο, τον Ιανουάριο είχαμε πάλι εκλογές, υπήρξε ένα δίμηνο όπου η κυβέρνηση έπρεπε να ξεκινήσει μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Με αυτή την αστάθεια και εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

«Τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν σταματήσει. Οι δημότες ευλόγως κάνουν παράπονα. Δεν ενδιαφέρει το δημότη ότι όλα τα έργα των ΕΣΠΑ στην Ελλάδα έχουν παγώσει, τον ενδιαφέρει να τελειώσουν τα έργα. Από ότι ενημερώθηκα γίνεται μια προσπάθεια να ανοίξει ξανά η χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν τα έργα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, πράγμα εξαιρετικά απίθανο. Ανοίγουν τα σχολεία τα οποία είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων, δεν έχουμε βιβλία, καθηγητές, καθαρίστριες. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε κόσμο σε προεκλογική περίοδο βάση νόμου. Είχαμε τις 5μηνες συμβάσεις οι οποίες προκηρύχθηκαν το Νοέμβριο του 2014 και ήρθε κόσμος στις 25 Ιουλίου. Οι Δήμαρχοι και όλοι οι πολίτες της χώρας προσδοκούν πολιτική σταθερότητα».

Σχετικά άρθρα