Εργαζόμενοι

Δεν πήρε… ανάσα η αγορά της Κρήτης το Πάσχα-Πώς την περιγράφουν οι έμποροι

0
kinisi

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου της πόλης κ. Μανώλης Κουμαντάκης καθώς η αγορά δεν κατάφερε να πάρει την «μικρή ανάσα» που αναζητούσε, ούτε κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Στην δειλή και ανεμική κίνηση της αγοράς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία η οποία όπως φαίνεται συντέλεσε ακόμα περισσότερο στο ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει στους καταναλωτές: «Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια με την απαξίωση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τις πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα και στην αγορά του Ηρακλείου η οποία ωστόσο έχει επιδεινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και αυτές που έχουν μείνει πραγματοποιούν μια μεγάλη προσπάθεια επιβίωσης μέσα στον ορυμαγδό των έμμεσων και άμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία 5ετία. Περνάμε δύσκολες στιγμές και τον τελευταίο καιρό περνάμε ακόμα πιο δύσκολα λόγω και της πολιτικής – οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει», αναφέρει ο κ. Κουμαντάκης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικράτησε στην αγορά του Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας: «Αυτή η αστάθεια έχει τρομάξει τον κόσμο και πραγματικά όταν κάποιος βιώνει τέτοιες καταστάσεις δεν έχει ούτε βέβαια την οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και τη διάθεση να καταναλώσει ούτε να επενδύσει βέβαια. Είναι καθημερινά υπό την επήρεια του φόβου λόγω της ανασφάλειας. Σε σημαντικό λοιπόν βαθμό αυτά τα δεδομένα επηρέασαν και την αγορά του Ηρακλείου κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία, στις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, εκεί δηλαδή που ευελπιστούσαμε σε μια μικρή ανάκαμψη λόγω των εορτών που τελικά δημιούργησαν μια πολύ άσχημη κατάσταση στο χώρου του λιανικού εμπορίου. Υπάρχει ένα κλίμα απογοήτευσης….»

Κάπως έτσι τα μόνα θετικά νέα που έχουν απομείνει για τους εμπόρους είναι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες και συζητήθηκαν στην πρόσφατη (Τετάρτη) επίσκεψη του νέου Προέδρου του ΟΑΕΕ κ. Τάσου Πετρόπουλου στο Ηράκλειο.

Ο κ. Κουμαντάκης εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου παραβρέθηκε στην συνάντηση-συζήτηση που διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και σύμφωνα με τον ίδιο η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, μπορεί να δώσει κάποιες «ανάσες» αλλά δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την ουσιαστική επιτυχία της: «Σαν φιλοσοφία και σαν πολιτική πρωτοβουλία η ρύθμιση με τις 100 δόσεις είναι σωστή» μας αναφέρει ο ίδιος εξηγώντας: «Εμείς και από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου είχαμε ως μία από τις βασικές μας θέσεις τη συγκεκριμένη. Να προχωρήσει δηλαδή η ρύθμιση των 100 δόσεων. Από κει και πέρα υπάρχει και το θέμα των προϋποθέσεων που θα στηριχτεί αυτή η ρύθμιση. Με τον κ. Πετρόπουλο συζητήσαμε αυτές τις προϋποθέσεις, σε μια ενδελεχή συζήτηση, μεταφέροντάς του ως ένα από τα κύρια και βασικά μας αιτήματά μας την ελαστικότητα στην ρύθμιση των δόσεων ή να μην εξαιρείται από την ρύθμιση αυτό που μπορεί κάποια στιγμή να μην μπορεί να καταβάλει μέρος των εισφορών. Αυτά πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει και το τοπίο των προϋποθέσεων και να επιτύχει το συγκεκριμένο μέτρο», καταλήγει ο κ. Κουμαντάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, που λήγει στα τέλη του Απρίλη, εκτός από τις εκπτώσεις που προβλέπει, εξασφαλίζει ακόμα και διαγραφή των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού ενώ διασφαλίζει την επαναφορά της ασφαλιστικής ικανότητας.

Σχετικά άρθρα