Δήμοι, Περιβάλλον

Η «Κυβέρνηση της Αίγινας», Τσίπρας-Φλαμπουράρης, και «Το χωριό του Λάτση» που προχωράει στο Νησί…

0
TSIPRAS FLAMPOURARIS

 

LATSIS AEGINA

Μια μεγάλη επένδυση που προγραμματίζει, μαζί με το περίφημο «Ελληνικό» να πραγματοποιήσει ο Όμιλος Λάτση στην Αίγινα, διχάζει την τοπική κοινωνία έχει ήδη γίνει αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων και αναλύσεων, για το αν πραγματικά θα έχει κάποιο όφελος για το Νησί, ή, εντέλει θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας έξω από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Αίγινα, για 200 πλούσιες οικογένειες που θα στήσουν το δικό τους προνομιακό χώρο στην Πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους και θα πηγαινοέρχονται με ιδιωτικά ελικόπτερα και σκάφη, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην τοπική οικονομία

Η επένδυση

Το σκηνικό προχωράει από την εταιρία Η ΓΕΑΚΑΤ, κατά 100% θυγατρική της Lamda Development, που είναι μία από τις περίπου 15 εταιρείες που έχουν λάβει τις πρώτες άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος για περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης προκειμένου να δημιουργηθούν παραθεριστικά χωριά.

Το αρμόδιο υπουργείο ΠΑΠΕΝ (πρώην ΥΠΕΚΑ) έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της ΓΕΑΚΑΤ που αφορά οικόπεδο 116 στρεμμάτων στην περιοχή Πέρδικα της Αίγινας. Το ακίνητο είχε αγοραστεί λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το 2008, έναντι 13,5 εκατ. ευρώ, από την εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Λάτση.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου προβλέπει την κατασκευή οικισμού που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 650 κατοίκους – μιλάμε για περίπου 200 πολυτελείς βίλες…

Ωστόσο, τα πράγματα τώρα με την αλλαγή κυβέρνησης μπερδεύονται, όπως και στο «φιλέτο» του Ελληνικού και κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση – ιδιαίτερα αν ενταθεί η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας της Αίγινας.
Πολλοί τώρα ποντάρουν ότι «έχουμε κυβέρνηση Αίγινας». Και περιμένουν πολλά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους «Αιγινήτες» Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιάννη Βαρουφάκη και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθLAFAZANISώς και από τους βουλευτές Θοδωρή Δρίτσα, Στάθη Λεουτσάκο, φίλο του αρμόδιου πλέον υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη που από ιδεολογία δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις…

Η υπόθεση έχει τεράστια αξία και η εξέλιξή της θα δείξει πολλά ως προς την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης και τη σχέση της με το μεγάλο Κεφάλαιο, το οποίο… θέλει να βάλει σε τάξη.
Προς το παρόν –και ενώ η πραγματική ιστορία τώρα αρχίσει, επί της ουσίας- αξίζει να δούμε δύο παλαιότερες τοποθετήσεις επί του μείζονος αυτού θέματος.

aigina limani (2)

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σε τι θα ωφεληθεί η Αίγινα;

Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας και, τότε, επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού Πέτρος Πετρίτης, παρουPETRITISσίασε την παρακάτω άποψη:

«Ένα νέο χωριό, μετά τα παραδοσιακά, όπως τους Τζίκηδες, το Ανιτσαίο και την Παχειά Ράχη, σχεδιάζεται να εμφανιστεί στην πλαγιά της Πέρδικας και συγκεκριμένα στη θέση Αμυγδάλα. Το όνομα αυτού «Alkyonides Hills»!

Η συγκεκριμένη ιστορία χρονολογείται από το 2007 οπότε ο επενδυτικός Όμιλος Λάτση αγοράζει μία μεγάλη έκταση, εκατόν δέκα έξι (116) συνολικά στρεμμάτων, στην Αμυγδάλα. Μεσολαβούσης της κρίσης, όμως, σε οικοδομή και επενδύσεις το έργο πάγωσε. Έως σήμερα, γιατί πριν από έναν μήνα κατατέθηκε στην Περιφέρεια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) συνοδευόμενη από τη δυνατότητα ενστάσεως από πάσα ενδιαφερόμενο. Να σημειωθεί ότι η παράλληλη αξιοποίηση του πάλαι ποτέ αερολιμένα στο Ελληνικό από τον ίδιο όμιλο ενδυναμώνει τη δημιουργία οικισμού διακοσίων (200) παραθεριστικών κατοικιών. Την ίδια στιγμή δεν έχει επισήμως ζητηθεί η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, ως ανωτάτου θεσμικού φορέα του νησιού μας, όπως έγινε και στην ανάλογη περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών όπου κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς!

Από μία πρώτη ανάγνωση, διαφαίνεται αισιόδοξη η επιλογή της Αίγινας ως τόπου με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ιδανικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Γεγονός που έχει καιρό να συμβεί και που φέρει ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, στην προαναφερθείσα μελέτη το νησί χαρακτηρίζεται ως ελκυστικός προορισμός, με ιστορία, παράδοση, φυσικό κάλλος και σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως τα Masters Beach Volley, Φεστιβάλ Θεάτρου, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ και Γιορτή Φιστικιού.Έπειτα, προβλέπεται βιοκλιματική σχεδίαση, με προσανατολισμό συγκεκριμένο, ειδική φύτευση, εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ψύξης-θέρμανσης, ΑΠΕ φωτοβολταϊκά και γεωθερμία, βιολογικό καθαρισμό και συλλογή όμβριων υδάτων σε μεγάλες δεξαμενές.

Ένα τέτοιο σενάριο έχει, όπως είναι αναμενόμενο, διχάσει την τοπική κοινωνία. Αφενός υπάρχουν φωνές που εγείρουν περιβαλλοντικά ζητήματα και αφετέρου όσοι προσβλέπουν σε μια επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και προοπτική τουριστικής ανάπτυξης στο σημερινό δυσχερές οικονομικό πλαίσιο.

Η προσωπική μου άποψη συνοψίζεται στα εξής: Δεν ζούμε υπό συνθήκες συλλογικής αποστείρωσης ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί υπό συνεχή άρνηση προς τέρψιν του λαϊκισμού. Οφείλουμε να αναλύσουμε διεξοδικά τα θετικά και αρνητικά της συγκεκριμένης κίνησης, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή και ωφέλιμα, για το νησί, συμπεράσματα και όχι σε αντίστροφα αποτελέσματα όσον αφορά τον τουρισμό, την οικονομία και το περιβάλλον μας. Όπως πράξαμε, εγείροντας βέτο για τις ιχθυοκαλλιέργειες και υπερθεματίζοντας για τα καταφύγια-μαρίνες σε Πέρδικα, Σουβάλα και Αγία Μαρίνα.

Εδώ κι έναν χρόνο αναφέρομαι επισταμένως στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, και απειλούν τις διαδικασίες ανάπτυξης ανάλογων επενδύσεων ακόμα και σε τόπους δίχως χωροταξικό σχεδιασμό, όπως η Αίγινα. Μια τέτοια εξέλιξη, μεσοπρόθεσμα βλαπτική για το οικονομικό μέλλον αλλά και τον εσωτερικό ιστό των μικρών κοινωνιών, θα οδηγήσει είτε στην αναντιστοιχία των αναγκαίων υποδομών με την προκαλούμενη δόμηση είτε στη μη ζήτηση νεόδμητων τουριστικών κατοικιών είτε στην αλλοίωση οικισμών και τοπίων που αποτελούν το φυσικό κεφάλαιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε νησιού.

Η Αίγινα δεν έχει ακόμα λύσει τα προβλήματα σε βασικές υποδομές, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, τα απορρίμματα, οι δρόμοι κλπ. Επομένως, αντέχει ο τόπος μας μια ευρείας κλίμακας δόμηση; αντέχει η φέρουσα ικανότητα του νησιού; Η ίδια η εταιρεία δίνει την απάντηση, θεωρώντας αναγκαία για τη βιωσιμότητα της σκοπούμενης επένδυσής της την εξασφάλιση βασικών υποδομών, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός (προς αποφυγή μεταφοράς νερού με υδροφόρες).
Από την άλλη, ας φανταστούμε να προστίθενται άλλες διακόσιες (200) στις ήδη τριακόσιες (300) απούλητες κατοικίες, ενώ το πιθανότερο είναι να αναλάβουν το έργο στο σύνολό του μεγάλες τεχνικές εταιρείες, αποφεύγοντας τη χρήση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών από το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελετητική εταιρεία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή ως «παρθένα» εν αντιθέσει με άλλες «κορεσμένες» σε Ισπανία και Πορτογαλία. Επιθυμούμε αντίστοιχη εξέλιξη, θυσιάζοντας με τη δημιουργία χωριών-φαντασμάτων τη φυσική ομορφιά της Αίγινας στον βωμό του χρήματος;

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι κύριας σημασίας για την τοπική οικονομία μας. Η κατασκευή, για παράδειγμα, πεντάστερου ξενοδοχείου θα ενίσχυε σημαντικά την τουριστική θέση του νησιού, κάτι που δυστυχώς δεν προβλέπεται στην εν λόγω επένδυση. Και, σαφώς, ο συμβολισμός απόρριψής της μόνο θετικός δεν θα αποδεικνυόταν. Όμως, δεν γίνεται αλλιώς τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επιπλέον, κάτι παρόμοιο δεν συμπεριλαμβάνεται στον χωροταξικό σχεδιασμό της Αίγινας, στο όραμά της, στις προθέσεις της. Αντιθέτως, είναι εκτός φιλοσοφίας και αισθητικής της.

Είμαι βέβαιος πως σε μερικά χρόνια θα έχουμε επιλύσει όποιο ζήτημα υποδομών, αφού τα περισσότερα μεγάλα έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όμως, η προσβολή του φυσικού τοπίου μόνο ανεπανόρθωτη ζημιά μπορεί να επιφέρει. Ας ζήσουμε να μη το δούμε αυτό!»
(ppetritis.wordpress.com)

 

Γιώργος Κυριακού: Τι σημαίνει αποικία;

Ο Γιώργος Κυριακού, σχολιάζοντας τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του Ομίλου Λάτση, μιλάει για… αποικία και, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

Επενδύσεις με κεφαλαίο Λάμδα (Lamda) στην Αίγινα (ή τι σχέση έχει η Αίγινα με το Ελληνικό)

«Εδώ και κάποια χρόνια ο όμιλος επιχειρήσεων Λάτση Lamda Development«μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας ΓΕΑΚΑΤ, κατέχει οικόπεδο 116 στρεμμάτων στην περιοχή Πέρδικα της Αίγινας. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης επιτρέπουν 22.000 τ.μ. της οικιστικής ανάπτυξης».

Ως γνωστόν, ήδη, έχει ξεκινήσει μέσα στο περιβάλλον φτωχοκτονίας μια απέραντη φιλολογία για «επενδύσεις και ανάπτυξη» και διαμέσου των οικοδομικών μεγάλων έργων. Αυτές, σύμφωνα με την οργανωμένη προπαγάνδα θα μπορέσουν να συμμετέχουν στη διάσωση της χώρας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διευρύνοντας τον κύκλο της αγοράς. Σύμφωνα με τοπικό υποστηρικτή της επένδυσης, το έργο αυτό των 37.000.000 ευρώ «θα δημιουργήσει δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες θέσεις εργασίας». Ο ίδιος με στόμφο διατείνεται ότι επενδύσεις τέτοιου βεληνεκούς «θα καταστήσουν την Ελληνική αγορά παραθεριστικής κατοικίας το πιο δυναμικό είδος ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας τόσο για την εγχώρια όσο και την ξένη χρηματαγορά». Με τέτοιου είδους φτωχά κόπι πέιστ που εντοπίζει κανείς χύμα στο διαδίκτυο, ντόπιοι παράγοντες και επίδοξα -ίσως- στελέχη επενδύσεων, προετοιμάζουν με τους τοπικούς μηχανισμούς προπαγάνδας, απαραίτητους σε τοπικό επίπεδο, το έδαφος για τις «αλκυονίδες μέρες στην οικονομική βαρυχειμωνιά που ζούμε». Σίγουρα και οι μελοδραματικές αντιγραφές εκθέσεων επιπέδου Α΄ Γυμνασίου, πιάνουν τόπο.

Κι ο ίδιος με ψηλά τον «πήχη», αλλού, αναφέρεται εκτενέστερα στο έργο αυτό του ομίλου με κεφαλαίο Lamda: «Είναι 170 πολυτελείς κατοικίες ένα μαγαζί 45 τετραγωνικά και ένα περίπτερο που θα συνοδευτούν από μικρό βιολογικό, δεξαμενή 1500 κυβικών (την στιγμή που η Πέρδικα έχει δεξαμενή 900 κυβικών) και όλα τα οικήματα θα είναι βιοκλιματικά! Γνωρίζω ότι ο σκοπός του κάθε ιδιώτη είναι το κέρδος αλλά το νησί έχει ανάγκη αυτή την επένδυση»!

Ο ίδιος πάλι ερμηνεύοντας κάποιες πιθανές ενστάσεις για τις εργασιακές γαλέρες που έχουν στηθεί στο όνομα της ανάπτυξης αλλά και για το παράλογο αυτής της επένδυσης λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού των μεγάλων έργων, Θάτσερ-«Κίνηση Ευθύνης»:«Έχω ακούσει πολλές απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, απόψεις που φτάνουν στα όρια του παραλόγου, όπως ότι εκεί θα δουλέψουν δούλοι που θα μένουν σε παραγκούπολη, ή ότι εκεί θα γίνουν μαγαζιά και πολλά άλλα! Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα δεν πρέπει και δεν θα ανεχτούμε στον βωμό της κερδοσκοπίας των εργολάβων να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα. Από την άλλη πλευρά η συγκεκριμένη επένδυση θα δώσει εργασία κατά την διάρκεια της υλοποίησης αλλά και ύστερα, όταν αυτά τα σπίτια κατοικηθούν… Εύκολα θα αντιπαραθέσει κάποιος ότι στην Αίγινα υπάρχουν 400 αδιάθετα σπίτια τι να κάνουμε άλλα 170; Η απάντηση είναι απλή. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτοί που κάνουν την επένδυση δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματα τους, το πρώτο που θα εξασφαλίσουν είναι να πουληθούν πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες». Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφώς δεν έχει ακούσει, ούτε για τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, ούτε και για τα κάτεργα του ιδιωτικού τομέα (πάρε τόσα κι αν δε θέλεις φύγε). Αδιαφορώντας ακόμα και για τους ντόπιους συμπατριώτες του, ιδιοκτήτες των 400 αδιάθετων σπιτιών (που δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη δική τους-μας κατάντια) απαντάει λιτά ότι το εξασφαλισμένο κέρδος των Λάμδα είναι πάνω από όλα. Εξάλλου θα δώσει «δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες θέσεις εργασίας».
Πόσες και πώς;

Ακόμα κι αν δεν επιλέξει ο όμιλος Λάμδα τη στρατηγική να εισαγάγει τη δική του αγορά εργασίας και προϊόντων, όπως έχει συμβεί στις «πολιτισμένες χώρες» που αναφέρεται ο ντόπιος διαφημιστής των Λάμδα, κάτω από ποιες συνθήκες θα εργαστούν ή θα «συν»εργαστούν ντόπιοι; Και ποιοι; Και πόσοι; Το «δεκάδες ως εκατοντάδες» είναι μια απατηλή υπόσχεση αλλά και μια τακτική που ταυτίζεται με μια άλλη επένδυση που αφορά στην ίδια την περιοχή της Πέρδικας: την εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πάντοτε είναι τόσοι, ώστε να προκαλέσουν ένα σοβαρό διχασμό μέσα στις τοπικές κοινωνίες για να μπορεί να προχωράει και να κερδίζει η επένδυση. Η εμπειρία έχει επίσης δείξει ότι αμείβεται το κατάστρωμα με ψίχουλα και με υποσχέσεις ντόπιων παραγόντων για περεταίρω απασχόληση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι στρατολογούν συνήθως κάποια στελέχη από την τοπική κοινωνία για να μπορούν, αυτά, να στηρίζουν προπαγανδιστικά την επένδυση στην περιοχή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι καταπατούν κάθε έννοια νόμου με την ανοχή και τη συνενοχή των δημοτικών αρχών. Όπως ακριβώς και με τις υδατοκαλλιέργειες που ο ίδιος δεν επιθυμεί (για τους ίδιους λόγους που επιθυμεί την επένδυση Λάτση) στην περιοχή.

Από την άλλη οι 170 «βιοκλιματικές» (τσ, τσ! οικολογικές ευαισθησίες) κατοικίες σημαίνει χτίσιμο και επέμβαση στο ήδη κακοποιημένο περιβάλλον (με υλικά και τρόπους μιας άλλης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας-αυτό για όσους νομίζουν ότι θα εργαστούν), σημαίνει κατανάλωση νερού με τα πρότυπα της δύσης, σημαίνει βοθρολύματα με τα πρότυπα της δύσης, σημαίνει απορρίμματα με τα πρότυπα της δύσης. Όλα αυτά εκμηδενίζονται με τη μαγική φράση «δένουν με το περιβάλλον». Και βέβαια κάθε ένσταση αφορά στον «εγωισμό» και στη «μικροκακία». Και το πιο τραγικό ακόμα είναι ότι αν κάποιος άλλος μίλησε ενάντια σε αυτήν την επένδυση προτείνει αντί αυτής, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

Ας είναι καλά ο ιστοχώρος ο οποίος παίρνει συνέντευξη από τον διαφημιστή των Λάμδα, που ενώ λέει άλλα, αλλού, του εύχεται «καλή επιτυχία !!!!!!!! (με 8 θαυμαστικά-ένα για κάθε επένδυση). Μια χαρά τα λέει η τοπική δεξιά αντίληψη:«δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες θέσεις εργασίας». Η σχέση της τοπικής μας αριστεράς με το ίδρυμα Λάτση δεν είναι παρά για μια μόνο θέση, κι αυτήν του μούτσου, στο πλοίο «Νεράιδα».

(alliaegina.blogspot.gr)

 

ATHANASIOY LAMDA

 

Ο (πολυμήχανος) Οδυσσέας Αθανασίου και το μέλλον που έρχεται…

Πέρα όμως από αυτές ή άλλες απόψεις που υπάρχουν, ξεχωριστή αξία θα έχει η τελική αντίδραση και θέση του Δήμου Αίγινας, ο οποίος, εκ των πραγμάτων, θα παίξει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.
Μεγαλύτερη αξία ωστόσο έχει η ΤΕΛΙΚΗ ΘΕΣΗ της κυβέρνησης, αφού από τη στάση της θα κριθεί η επένδυση. Και αυτή η στάση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς.
Και ένα ερώτημα: Με ποιους από την κυβέρνηση μιλάει ο Οδυσσέας Αθανασίου, της LAMDA;

Σχετικά άρθρα