Δήμοι, Συνεντεύξεις

Κοινωνική και βιώσιμη επιχειρηματικότητα στην Πρωτεύουσα

0
kaminis

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μιλάει για την Επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα.

 

Μπορούν, κατά τη γνώμη σας, οι πόλεις να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας;

Σαφέστατα ναι. Αποτελεί κοινή παραδοχή διεθνώς ότι οι πόλεις παίζουν ενεργό ρόλο ως μοχλοί ανάπτυξης. Και ο ρόλος αυτός όλο και διευρύνεται. Όπου η κεντρική διοίκηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, οι πόλεις καλούνται να δώσουν λύσεις. Αρχής γενομένης από τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, η Αθήνα απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί στρατηγικό κόμβο. Παράλληλα, η πόλη πρέπει να αναζωογονηθεί οικονομικά. Γι’ αυτό και κινηθήκαμε εγκαίρως και δραστήρια σε σχεδιασμό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στους τομείς της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώσαμε την περασμένη Πέμπτη στο Ζάππειο, και τα όσα ακούστηκαν εκεί, μας κάνουν να αισιοδοξούμε και να νιώθουμε υπερήφανοι ότι η δουλειά που κάνουμε εκτιμάται και αποδίδει καρπούς.

Ποιο είναι το όραμα του Δήμου της Αθήνας γύρω από την ανάπτυξή τους; Μπορεί κατά τη γνώμη σας να αναπτύξει ένα όραμα που να αφορά τους πολίτες του, ιδιαίτερα τους νέους;

Άξονας της στρατηγικής μας είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία κουλτούρας επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διασύνδεση με τη χρηματοδότηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και το «σήμα», το branding, της πόλης και των επιχειρήσεών της. Πρώτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι να καταστεί η Αθήνα αυτόνομος διεθνής τουριστικός προορισμός. Για ταξιδιώτες, έλληνες και ξένους, για επενδυτές, για επιχειρηματίες. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας και το άλμα είκοσι θέσεων που έκανε η Αθήνα στον συνεδριακό τουρισμό, υποδηλώνουν την προσήλωσή μας στο στόχο αυτό και τη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια, τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην ανάπτυξης της πόλης της Αθήνας;

Η εμπειρία από το πιλοτικό πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά», που υλοποιεί ο δήμος της Αθήνας μέσω της Αναπτυξιακής του Εταιρίας για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μας έδειξε ότι ιδέες υπάρχουν και είναι καλές. Ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής και να παραγάγουν κοινωνική αξία με βιώσιμο τρόπο. Επίσης, θεωρώ σημαντικό ότι δεν κινηθήκαμε, όπως συνηθίζει να κάνει ο δημόσιος τομέας, στη λογική των υποσχέσεων για επιδοτήσεις. Εμείς καλέσαμε την κοινωνία να μας πει τις ανάγκες της και το πώς θέλει να τις υλοποιήσει με βιώσιμο τρόπο. Αυτήν την επιχειρηματική κουλτούρα, της προαγωγής του κοινωνικού οφέλους με βιώσιμο τρόπο, θέλουμε να την υποστηρίξουμε.

Σε ποιο βαθμό, επιδρά στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η οικονομική κρίση σε ό, τι σχετίζεται με τις πολιτικές του δήμου; Ποιες είναι οι πολιτικές αυτές σήμερα για την Αθήνα;

Όλα αυτά που σας περιγράφω, πραγματοποιούνται παρά τις συνθήκες γενικευμένης ρευστότητας, τις οποίες σαφώς και λαμβάνουμε υπόψη, αλλά δεν μας πτοούν. Ξέρετε, η οικονομική κρίση έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις. Είμαστε ο μοναδικός ελληνικός δήμος στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εμπιστευθεί τη διαχείριση κονδυλίων για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δημιουργήσαμε το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή και συνεργασία δημοσίων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό συμμετέχουν: η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας δήμου Αθηναίων, η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με το INNOVATHENS, ο ΣΕΒ με το EkinisiLab, το ΕΒΕΑ με τη ΘΕΑ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με το Επι.Νοω, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Πως συμπληρώνουν, κατά τη γνώμη σας, οι πολιτικές των πόλεων στις περιπτώσεις αυτές, εκείνες των εθνικών κυβερνήσεων;

Συνηθίζω να λέω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας τη δουλειά του. Τη πολιτική απασχόλησης τη χαράσσει η κεντρική κυβέρνηση, Εμείς παρέχουμε τις διαδικασίες διευκόλυνσης στους επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα μετατρέψουμε τη γραφειοκρατία σε φιλικές προς τους επιχειρηματίες υπηρεσίες. Στην κοινωνική επιχειρηματικότητα ο δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, που υποστηρίζει τις αθηναϊκές επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να αποτελέσει υπηρεσία one-stop shop, με αξιόπιστη πληροφόρηση σε νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και επενδυτές, σε ζητήματα όπως η διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης, η νομική μορφή, οι απαιτούμενες άδειες, το φορολογικό σύστημα, και οι φορείς που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη. Στον τομέα της καινοτομίας έχουμε δημιουργήσει το INNOVATHENS της Τεχνόπολης που αποτελεί, στην κυριολεξία, κυψέλη δεκάδων νεανικών πρωτοβουλιών.

Σήμερα, οι πόλεις δίνουν τη μάχη προσέλκυσης ταλέντων αλλά και funds. Πως ακριβώς σχεδιάζετε να δώσετε τη μάχη αυτή για την Αθήνα;

Στο συνέδριό μας την Πέμπτη άκουσα κάτι που το θεωρώ σπουδαίο: ότι το να συγκεντρώνουμε τόσους ανθρώπους και ομάδες σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες προκαλεί από μόνο του μία απίστευτη δυναμική συνεργασιών και συμπράξεων. Για την περίοδο 2015 – 2020, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στα δυνατά σημεία της πόλης, όπως ο Τουρισμός, η Δημιουργική Βιομηχανία, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τα Start-ups και το Λιανεμπόριο. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας, έχουμε ήδη ξεκινήσει μία σειρά από focus groups με επιχειρηματίες από τους δυναμικούς τομείς της πόλης. Η αρχή έχει γίνει με τη Δημιουργική Βιομηχανία, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τα Start-ups.

Σχετικά άρθρα