Επικαιρότητα

Κυρίαρχος ο Τσίπρας στον διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ, πάει για συμφωνία και εκλογές το φθινόπωρο

0
TSIPRAS K.E.

«Επίμονος κηπουρός» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με προσεκτικές τακτικές κινήσεις, πέρασε τον κάβο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχει λυμένα τα χέρια του και οδεύει σε συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο και εκλογές, καθώς η διάσπαση στο κόμμα του έχει πλέον επισυμβεί.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή την «παράταση ζωής» για να προχωρήσει μέχρι τη συμφωνία, πήρε και το έκτακτο Συνέδριο, αλλά δεν κατάφερε να «σπάσει» το καλά μπετοναρισμένο εσωκομματικό μέτωπο που παραμένει σταθερά εναντίον του και προετοιμάζεται, όπως και αυτός, για μια ξεχωριστή πορεία.

Πήρε την πλειοψηφία – έχασε τους διαφωνούντες

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε και τώρα προδιαγράφεται μια άλλη κατάσταση:
• Η συγκολλητική ουσία της εξουσίας λειτούργησε
• Η εσωκομματική αντιπολίτευση, παραμένει μειοψηφία, μια δυνατή όμως ομάδα
• Η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει
• Δεν μπορεί όμως να πάει κανείς παραπέρα, παρά μόνος του
• Η Πλατοφόρμα δίνει μάχες οπισθοφυλακής με τακτικές κινήσεις ώστε να μην χρεωθεί τη διάσπαση, υπερασπιζόμενη την καθαρότητα των γραμμών και των απόψεών της.

Η Αριστερή Πλατφόρμα για τη «νίκη» Τσίπρα

Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πλατφόρμα, μετά την ψηφοφορία, παραμένει σταθερή στη θέση της, τονίζοντας:

«Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Παραιτήθηκαν 17 βουλευτές από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Εντωμεταξύ τα 17 μέλη της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι παραιτήθηκαν από την Κ,Ε. Ανάμεσά τους και οι βουλευτές Κοδέλας, Χατζηλάμπρου, Σωτηρίου.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Ρούντι Ρινάλντι:

«Έχει τεράστια ευθύνη το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας και δεν μπορώ να είμαι στα καθοδηγητικά όργανα. Κάτι δεν πάει καλά σ’ αυτή την κατάσταση. Άκουσα τον Φίλη και θα πάω κι εγώ σε ένα λαϊκισμό, για τα… κωλομακαρόνια (σ.σ.: του Φίλη) και θέλω να πάω να του πω ότι κόσμος το πληρώνει με κόστος. Άλλα είπαμε στον κόσμο και μας εμπιστεύθηκε. Πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό».

• Τώρα, ραντεβού στο Συνέδριο και μετά, με 2 ή και 3 διαφορετικούς σχηματισμούς, στις εκλογές του φθινοπώρου…

Σχετικά άρθρα