Επικαιρότητα

Μόνο η Cosco ενδιαφέρεται να αγοράσει τον ΟΛΠ και κατέθεσε προσφορά!

0
COSCO ÊÏÍÔÅÉÍÅÑÓ ËÉÌÁÍÉ ÐÅÉÑÁÉÁ

H Cosco είναι η μοναδική εταιρία που ενδιαφέρθηκε εμπράκτως για την απόκτηση του 51% (συν 16%) των μετοχών του ΟΛΠ, αφού μόνο αυτή προσήλθε χθες και υπέβαλε τη δεσμευτική προσφορά της στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ!

Βεβαίως δεν είναι απολύτως σαφές εάν υπήρξε κι άλλη προσφορά, πέραν της επιβεβαιωμένης από την Cosco, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα ανακοινωθούν μαζί με το άνοιγμα των προσφορών στις 12 Ιανουαρίου 2016.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016 με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών», ανέφερε το ΤΑΙΠΕΔ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων θα καθυστερήσει το άνοιγμα των προσφορών του ΟΛΠ, ώστε στο άνοιγμα να παρευρίσκονται όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ είχαν εξουσιοδοτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από την Cosco, να υποβάλουν προσφορές η APM Terminals (Maersk) από τη Δανία και η ICTS από τις Φιλιππίνες, που μάλλον δεν το έκαναν τελικά.

Τώρα η ουσία βρίσκεται στο ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που προσφέρει η Cosco για το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, συν το 16% που μπορεί να πάρει τα επόμενα 5 χρόνια, με επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά της Cosco θα γίνει αποδεκτή, εφόσον το τίμημα ξεπερνά τη μεγαλύτερη αποτίμηση από τους δύο οίκους, Στην περίπτωση που η προσφορά είναι χαμηλότερη από την υψηλότερη αποτίμηση του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τη βελτίωσή της. Αν η βελτιωμένη προσφορά δεν ξεπερνά την υψηλότερη αποτίμηση τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Σε άλλη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο, όπως το έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν, με ΟΠΑΠ, Ελληνικό.