Απόψεις

Να αξιοποιήσει ο Τσίπρας τη δεύτερη ευκαιρία

0
korkidis

Του Βασίλη Κορκίδη

Το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου εκπέμπει σαφή μηνύματα προς πάσα πολιτική κατεύθυνση, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται αδιαφιλονίκητα κυρίαρχο, λαμβάνοντας ικανό ποσοστό και συνακόλουθα την καθαρή εντολή να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ, προκειμένου να αναπληρωθεί ο χρόνος που απωλέσθη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η ΝΔ καλείται να ανταποκριθεί στον υπεύθυνο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τα περισσότερα επιτελεία των υπολοίπων κομμάτων πρέπει να προβληματιστούν, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, δεδομένων και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από την επτάμηνη διαπραγμάτευση, την τραπεζική αργία, το δημοψήφισμα, αλλά και τα “capital controls”.
Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί, σοβαρά, υπ’ όψιν από τον πολιτικό κόσμο είναι και το μεγάλο ποσοστό της αποχής (44,8%), φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει πως, πολλοί Έλληνες έκριναν ατελέσφορη την τρίτη προσφυγή στις κάλπες, μέσα σε διάστημα, μόλις οκτώ μηνών και σαφώς πέρασαν το μήνυμα ότι δεν ωφελεί να επαναληφθεί.
Οι παραγωγικοί φορείς του τόπου ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα, ως μία πολύτιμη, δεύτερη ευκαιρία που επέλεξε να δώσει ο ελληνικός λαός στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία πιστεύουμε ότι με το καλύτερο τρόπο πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Άλλωστε, γνωρίζουμε όλοι, ότι οι προκλήσεις της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής είναι μεγάλες, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει 65 προαπαιτούμενες δράσεις, που φέρνουν μεγάλες ανατροπές στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, αλλά και όσες αφορούν την αγορά εργασίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως και τις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων. Και όλα αυτά με την οικονομία να ψυχορραγεί, η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει μέχρι το τέλος του 2015, έσοδα περίπου 11 δις ευρώ και τον προϋπολογισμό εκτροχιασμένο, να χρειάζεται αναθεώρηση.
Επισημαίνω ότι, στο οκτάμηνο τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση, άνω των 4 δις, ενώ οι περικοπές δαπανών, που σχετίζονται κυρίως με τη στάση πληρωμών προς ιδιώτες, έχουν αγγίξει τα 5 δις ευρώ. Επίσης, το Χρηματιστήριο παραπαίει, εξαιτίας της παντελούς απουσίας ξένων επενδυτών, ενώ τα “capital controls” συνεχίζουν, να «βουλιάζουν» 63.0000 χιλιάδες επιχειρήσεις, διαλύοντας σταδιακά την αγορά.
Βεβαίως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτακτική, όσο ποτέ έναρξη του διαλόγου αναδιάρθρωσης του χρέους είναι μείζονα θέματα, που θα πρέπει να την απασχολήσουν από την επόμενη κιόλας μέρα. Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα τέλος, να συγχαρώ, τόσο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, όσο και όλους τους βουλευτές που εκλέγονται, με την ευχή η νέα οκτακομματική Βουλή να βγάλει τον τόπο από το σημερινό αδιέξοδο. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, ο επιχειρηματικός κόσμος της Χώρας δηλώνει «παρών», με τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με Απασχόληση…

 

*Ο Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος στην Ε.Σ.Ε.Ε. και το Ε.Β.Ε.Π.

Σχετικά άρθρα