Περιβάλλον, Περιφέρειες

Περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο: Χαβούζα ο Πειραιάς με τη μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής!

0
PSITALIA

Ανάστατος είναι ο Πειραιάς και ιδιαίτερα η Β΄ Πειραιά, από την σκανδαλώδη απόφαση μεταφοράς των λυμάτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής στον Πειραιά και το ΚΕΛ Ψυτάλλειας!

Αυτό φαίνεται καθαρά και από την κατάληξη της σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με τους Δημάρχους, όπου έγινε λόγος για Αρτέμιδα, Ραφήνα κ.λ.π, αλλά ουσιαστικά καμία αναφορά -άρα συμφωνία!- για τη μεταφορά των λυμάτων άλλων περιοχών, όπως Σαρωνίδας, Καλυβίων, Αναβύσσου που θα… ταξιδεύουν, με τεράστιο κίνδυνο και ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΣΤΗ στη χαβούζα όλης της Αττικής, στον Πειραιά, στην Ψυτάλλεια.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη πολιτική που συνεχίζει και κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ, με την «σιωπή» της Περιφέρειας Αττικής και πρωταγωνιστή την ΕΥΔΑΠ!

Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη ανακοίνωση – διαμαρτυρία του ΠΑΣΟΚ Β΄ Πειραιά, ενώ έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις:

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ

«Πολίτες, κάτοικοι του δυτικού Πειραιά

Ήρθε η σειρά του δικού μας αληθινού ΟΧΙ στην αλλοπρόσαλλη «περιβαλλοντική πολιτική» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στο Σχέδιο Απόφασης για την μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο αντιπεριβαλλοντικό «σχέδιο» απόθεσης των λυμάτων της Νότιας Ακτής Σαρωνικού, (απορροές από Π. Φωκαία, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Παραλία Κολυβίων Δήμου Σαρωνικού, Αγ. Δημητρίου και Αγ. Μαρίνας Δήμου Κρωπίας, των βορειότερων περιοχών Χέρωνα και Κόρμπι του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Κίτσι του Δήμου Κρωπίας, των περιοχών των Βορειοδυτικών Μεσογείων του Δήμου Παλλήνης και της περιοχής Φούρεσι του Δήμου Παιανίας) προς το ΚΕΛ Ψυτάλλειας .

Λέμε ΟΧΙ αφού τυχόν εκτροπή λυμάτων προς το ΚΕΛ Ψυτάλλειας ενέχει κινδύνους για τη λειτουργία των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Εξάλλου στοιχεία από την τελευταία αξιολόγηση της λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας για τη διετία Ιούλιος 2010 – Ιούνιος 2012 στο ΚΕΛ σήμερα υποδέχεται πολλαπλάσιο οργανικό φορτίο από όσο είχε σχεδιαστεί το 1996, πράγμα που σημαίνει ότι κρίσιμες μονάδες επεξεργασίας του Κέντρου λειτουργούν με φορτίο που υπερβαίνει το προβλεπόμενο βάσει σχεδιασμού τους όριο.

Λέμε ΟΧΙ επειδή η μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής αποτελεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική πρόκληση για μια περιοχή που διαχρονικά είναι επιβαρυμένη, και τείνει να μετεξελιχθεί, προφανώς με ταξικά κριτήρια, σε χαβούζα για όλες σχεδόν τις περιβαλλοντικά καταστροφικές δραστηριότητες της Αττικής.

Λέμε ΟΧΙ στην ταξική πολιτική της «αριστερής» κυβέρνησης και της ΕΥΔΑΠ που με αποφάσεις όπως αυτή που καταγγέλλουμε μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε σεληνιακό τοπίο και αντιμετωπίζουν τους πολίτες του Δυτικού Πειραιά, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού .
Επιμένουμε και απαιτούμε την τήρηση των ειλημμένων αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής, από τον Οκτώβριο του 2011, για την ένταξη της κατασκευής στο ΕΠΠΕΡΑΑ του ΚΕΛ Σαρωνικού και του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων
Καταγγέλλουμε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της ΕΥΔΑΠ για την αλλαγή σχεδίων με την τουλάχιστον περίεργη απόφασή τους για μεταφορά λυμάτων από το ένα άκρο της Αττικής στο άλλο με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Απαιτούμε τη δημιουργία ενός νέου ΚΕΛ στο Λαύριο ή την αναβάθμιση του ήδη υφισταμένου.
Οι πολίτες της Β’ Πειραιά λένε το δικό τους ηχηρό ΟΧΙ στον ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό.
Οι γειτονιές μας δεν θα γίνουν αποθήκες αποβλήτων κανενός!»

ΙΔΟΥ ΤΙ ΑΠΕΚΡΥΒΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση αποβλήτων στο ΚΕΛ Ψυττάλειας

«Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, των Δημάρχων Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, Κορυδαλλού, Σταύρου Κασιμάτη, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη και του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής- Πειραιά, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ενημέρωσε, διεξοδικά, τους Δημάρχους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και ειδικότερα για το αποτέλεσμα σύσκεψης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στην Περιφέρεια Αττικής υπό την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη λήφθηκαν υπόψη:
Η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του ζητήματος της διαχείρισης των λυμάτων των οικισμών Ραφήνας, Αρτέμιδας και Σπάτων λόγω και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο στη χώρα για τη συγκεκριμένη έλλειψη αλλά και ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Επίσης, γνωστοποιήθηκε από την ΕΥΔΑΠ ότι «η μεταφορά πρόσθετων λυμάτων από την Ανατολική Αττική στο ΚΕΛ Ψυττάλειας θα επιβαρύνει απαγορευτικά το ρυπαντικό φορτίο της μονάδας».
Με βάση τα παραπάνω συμφωνήθηκε να καταρτιστούν και να εγκριθούν τα αναγκαία σχέδια δράσης (action plan) και η χωροθέτηση για την κατασκευή ΚΕΛ, που θα καλύπτει τους Δήμους Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας.
Μετά από αναλυτική συζήτηση όλοι οι παριστάμενοι, στη σύσκεψη θεώρησαν θετική και εξέφρασαν την στήριξή τους στην παραπάνω απόφαση, που έχει ληφθεί και καταγραφεί σε Πρωτόκολλο Συνεργασίας καθώς η επιλεγείσα λύση πληροί τα εξής:
1. Υπακούει στη βασική κατευθυντήρια Αυτοδιοικητική πρακτική της «Αρχής της εγγύτητας».
2. Είναι σύμφωνη με την διεθνή πρακτική. Και
3. Εξυπηρετεί απόλυτα το Δημόσιο Συμφέρον.»

Σχετικά άρθρα