Δήμοι, Περιβάλλον

Σκάνδαλο στην Πλατεία Πηγάδας: Η «Μελέτη-Κουρελού», οι ευθύνες του Δήμου Πειραιά και το χρέος του Μώραλη

0
PIGADA

 

 

Οι Πειραιώτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Πλατείας Πηγάδας, πρέπει να ξέρουν την ΑΛΗΘΕΙΑ -αφού κανείς δεν τους έχει ενημερώσει με ειλικρίνεια- γιατί το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης της Πλατείας «καρκινοβατεί» και δεν προχωράει, με κίνδυνο να μην τελειώσει ποτέ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν διαπράξει -και συνεχίζουν να διαπράττουν- εγκληματικά λάθη, χωρίς ποτέ να ελεγχθούν γι’ αυτό!

Η «τρέλα της Ένταξης» και η… «α βα βα» Μελέτη!

Οι βασικές αλήθειες, που τεχνηέντως μένουν κρυμμένες στα συρτάρια των τεχνικών (ή και άλλων;) υπευθύνων, για το σημαντικό αυτό έργο, είναι σκληρές και απόλυτα τεκμηριωμένες και σίγουρα θα οδηγήσουν κάποιους στο ΕΔΩΛΙΟ του κατηγορουμένου. Ιδού:

Μελέτη της πλάκας!

Ο Δήμος Πειραιά, το 2013, στην… πρεμούρα του να εντάξει έργα σε συγκεκριμένα Μέτρα χρηματοδότησης παρουσίασε μια «μελέτη-μούφα» για την Πλατεία Πηγάδας και την κατέθεσε «άλλα αντ’ άλλων» στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και, πέτυχε περιέργως, την ένταξη του έρχου, δηλαδή τη χρηματοδότησή του!
Όμως, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ουσιαστική και σοβαρή ΜΕΛΕΤΗ για να γίνει σωστά το έργο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!!!
Γιατί δεν είναι μελέτη μια αποτύπωση -τσάτρα πάτρα- του ποδαριού, την οποία υπέγραψε η υπηρεσία του Δήμου, αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ, αφού… ΔΕΝ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ επίσημα, αλλά ξέρουμε ποιος την υποβοήθησε και πως εξελίχθηκε παραπέρα…

PIGADA MOR
Και γιατί δεν υπάρχει πραγματική και σωστή μελέτη άραγε, και όπως αποδεικνύεται;
1. Αυτό που κατατέθηκε στο ΚΑΠΕ ως… Μελέτη, έγινε εκ των έσω (με την βοήθεια κάποιων απέξω χωρίς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!
Κάποια πρόσωπα που φέρονται να βοήθησαν τη «μελέτη», αργότερα τα βρίσκουμε σε ρόλο «ελεγκτού»…

2. Τέτοιοι είδους σοβαρά Βιοκλιματικά έργα έχουν ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, που πρέπει να προκύψει από ανοιχτό και διαφανή ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.
Εντέλει, αυτοί που εμφανίστηκαν ως Τεχνικοί Σύμβουλοι… είναι οι ΙΔΙΟΙ που υποβοήθησαν τη μελέτη όπως προκύπτει από την ίδια την Τεχνική υπηρεσία!!!
Έχουμε δηλαδή, το παγκόσμιο φαινόμενο στην Πλατεία Πηγάδας- Ελέγχων και Ελεγχόμενος να ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ !!!
Και ο Τεχνικός Σύμβουλος- προέκυψε ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, σε ένα έργο του ΕΣΠΑ !!!
Και, το χειρότερο, δεν γνωρίζει κανείς ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ όλα αυτά στο Ταμείο του Δήμου Πειραιά.
Το ακόμα χειρότερο;

Κάποιοι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής -γιατί τότε έγιναν αυτά- πίστευαν ότι μπορεί να γίνει ένα τόσο σοβαρό έργο με ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ και με ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ που σίγουρα «μπάζουν» σε ηθικό και τεχνικό επίπεδο και τώρα οδηγούν σε ευθύνες Αστικού και Ποινικού χαρακτήρα -να είναι όλοι βέβαιοι γι’ αυτό.

Τα απίστευτα «κουσούρια» της «Μελέτης»

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει και να γράψει κανείς για τη «Μάπα-Μελέτη», αλλά αρκούν μόνο λίγα για να καταλάβουν οι Πειραιώτες ενδιαφερόμενοι τι πραγματικά έχει συμβεί και το έργο καρκινοβατεί και είναι σχεδόν αδύνατον να τελειώσει με μια τεχνική υπηρεσία που ΚΡΥΒΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ κάτω από το χαλί, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της, ενώ ταυτόχρονα ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ… και τον νέο Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, που ασχολήθηκε για να ξεμπλοκάρει το έργο, αλλά πέφτει και αυτός θύμα των φυσικών και ηθικών αυτουργών της ΑΘΛΙΟΤΗΤΗΤΑΣ αυτής που ταλαιπωρεί τους Πειραιώτες και, ίσως, εντέλει, και των προτάσεων για «λύση»!
Λίγοι λόγοι λοιπόν που δείχνουν ότι η «μελέτη» που τελικά δημοπρατήθηκε είναι, επιεικώς… για πέταμα:
1. Αρχικά, δεν φαινόντουσαν πουθενά στα σχέδια Περίπτερα… που όμως υπήρχαν, από αρχαιοτάτων χρόνων εκεί!
2. Αρχικά, δεν φαινόταν πουθενά Πέργκολα… που όμως υπήρχε και προσετέθη, εισερχόμενη μάλιστα κατασκευαστικά… εντός του Θεάτρου!
3. Οι πλακοστρώσεις που χρειάζονταν είχαν υπολογιστεί από τη… δήθεν Μελέτη σε 1.400 τετραγωνικά, αλλά τελικά οι υπηρεσίες -μετά το ξεκίνημα του έργου- τις υπολόγισαν σε 7.940 τετραγωνικά, δηλαδή είχαν μετρήσει και «μελετήσει» -κάτι που και ένα παιδί του Δημοτικού βλέπει με το μάτι- 550% κάτω !!!
3. Στη… «Μελέτη» και τα αρχικά σχέδια είχαν τοποθετήσει εντελώς τυχαία κάποια δέντρα, χωρίς καν να έχουν υπολογίσει τα υψόμετρα και την ακριβή θέση τους, που υπάρχει επί δεκαετίες!
Ακόμα και ο Περιπτεράς δίπλα, αν τον ρωτούσαν, θα τους έλεγε που ακριβώς ήταν τα δέντρα -αν δεν… έβλεπαν- αλλά η τραγική συνέχεια έδειξε ότι η αποτύπωση ήταν… «αλλού για αλλού», για παράδειγμα, στη θέση που η μελέτη έλεγε ότι πρέπει να μπει το Φωτοβολταϊκό… υπήρχε δέντρο που δεν μπορούσε ένα κοπεί και πέρασαν μήνες ώσπου να γίνει αυτό νομίμως !!!
4. Και εξ’ οικείων όμως τα βέλη για όλα αυτά τα χάλια:
Ας δούμε τις παρατηρήσεις που κάνουν οι επιβλέποντες Μηχανικοί του Δήμου Ι. Πίττας και Ι. Καλούδης, προς τους συναδέλφους τους… Αρχιτέκτονες του έργου, με το υπ’ αριθμ. 9000/27-2-14 έγγραφό τους. Τι τους λένε μετά την έναρξη των εργασιών; Ιδού:
Οι Γειώσεις που προβλέπει η Μελέτη είναι ΛΑΘΟΣ !
Τα Φωτιστικά είναι παντελώς λάθος. Άλλα λέει φωτοτεχνική μελέτη, άλλα η τεχνική συγγραφή υποχρεώσεων και άλλα το τιμολόγιο της μελέτης. Αλαλούμ!
Τι σημαίνει αυτό; ΚΑΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ και ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Τόσο απλό, αλλά και τόσο κατατοπιστικό, ότι ουσιαστική μελέτη για να γίνει το έργο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. Υπήρχαν μόνο σχέδια επί χάρτου, χωρίς πραγματικές τοπογραφικές αποτυπώσεις -προφανώς νόμιζαν ότι όλα αυτά θα γίνουν… με κάποιο θαύμα!
Η όποια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ εκ της μελέτης ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ ΣΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ -εκτός των άλλων μπορεί να ΤΙΝΑΖΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ η περιοχή όλη!!!
Αυτά δεν τα λέει κάποιος τυχαίος περαστικός. Τα λένε -κύριε Μώραλη- οι ίδιοι οι ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ στους συναδέλφους τους ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ!
Και αποτελούν μια ακόμη τρανή απόδειξη ότι το έργο ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΚΑΚΩΣ χωρίς σοβαρή Μελέτη, αλλά με Μελέτη διάτρητη στην οποία συνέβαλαν πρόσωπα που μετέπειτα εξελίχθηκαν σε Τεχνικούς Συμβούλους του λάθος έργου!
Και για όλα αυτά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Και όχι να «σκεπαστεί» ένα ακόμα σκάνδαλο -γιατί εδώ μιλάμε για Δημόσιο Χρήμα και Ευρωπαϊκά προγράμματα, για καραμπινάτη ΣΠΑΤΑΛΗ…

 

Το χρονικό μιας δεδομένης αποτυχίας και οι ευθύνες

 

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι χρηματοδοτήθηκε -πως άραγε;- ένα έργο… με ωραίο τίτλο αλλά χωρίς σοβαρή μελέτη, ένα «έργο – κουρελού», όπως εξελίσσεται.
Δημοπρατήθηκε ένα έργο με μελέτη στο «γόνατο», ένα έργο που ΕΚΘΕΤΕΙ ανεπανόρθωτα το Δήμο Πειραιά …
Δημοπρατήθηκε και προχώρησε με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου, (αλλά και πολιτικών προϊσταμένων τους προφανώς), με μια «Μελέτη» που όλοι ήξεραν ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί αφού περιείχε σωρεία λαθών και λαθεμένων υπολογισμών!

MORALIS

Τα λάθη Μιχαλολιάκου και το χρέος του Γιάννη Μώραλη

 

Τώρα που το έργο καρκινοβατεί και οδηγείται σε διάλυση, από αυτούς που το οδήγησαν εκεί και όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά αποπροσανατολίζουν και ουσιαστικά το ΔΙΑΛΥΟΥΝ, υπάρχει ένα κύριο και καθαρό ερώτημα για τον νέο Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο (και Μηχανικό) κ. Αργουδέλη (που… ξέρει απ’ αυτά):
Κύριε Μώραλη θα αναζητήσετε τις πραγματικές ευθύνες;
Έχετε διατάξει ΕΔΕ;
Θα στείλετε ο ίδιος την άθλια αυτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας;
Θα συνεχιστεί το έργο, θα τελειώσει ή θα γίνει μια ακόμη… μαύρη τρύπα ταλαιπωρίας του κόσμου;
• Και αν συνεχιστεί -που θα πρέπει ούτως ή άλλως με πραγματική μελέτη- θα το καθοδηγήσουν οι ίδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, που συμμετείχαν στην μούφα αυτή ιστορία, ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΗΛΩΣΕΤΕ δείχνοντας ότι δεν είστε ίδιος με τους προηγούμενους, ότι έχετε όντως διαφορετική οπτική, σχέδιο και ηθική στάση την ώρα που η χώρα βούλιαξε από τις παντός είδους ΑΠΑΤΕΣ σε βάρος του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος;

Mixaloliakos Peiraia

 

• Και ένα ερώτημα για τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο:
Κύριε Μιχαλολιάκο πώς αφήσατε να συμβούν όλα αυτά και τι έχετε να πείτε στους Πειραιώτες για αυτή την ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ που το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της συντελέστηκε επί της θητείας σας;

Και μια τελευταία διευκρίνιση και από το ΚΑΠΕ:

• Κύριοι, θα δεχθείτε αυτές τις μεθοδεύσεις, τις αστείες δικαιολογίες και όσα αυτές συνεπάγονται ή θα αποδώσετε τις ευθύνες μέσα και έξω από το ΚΑΠΕ;
• Και ποιος από εσάς συζητά ήδη με «άλλο πρόσωπο» που λέει ότι μπορεί να «κουμπώσει» και να τελειώσει το έργο;

 

Έργο χωρίς Αδειοδοτήσεις!

 

Και ένα σοβαρό ερώτημα που σίγουρα θα γίνει στην Κύρια ανάκριση που έρχεται προς τους Αρχιτέκτονες του Δήμου και το ΚΑΠΕ:
Πως γίνεται να δημοπρατείτε το έργο ΧΩΡΙΣ τις απαιτούμενες ΑΔΕΙΕΣ από Αρχαιολογία, Δασαρχείο και έγκριση της ΕΠΑΕ;
• Πότε αυτές δόθηκαν, πότε υπογράφηκαν Μνημόνια, εάν δόθηκαν; Πριν ή κατόπιν εορτής; Χρήσιμες θα είναι οι απαντήσεις…

 

Το «τρίτο πρόσωπο»… ο άγνωστος εξωθεσμικός

 

Τέλος-προς το παρόν- και πέρα από αυτό το έργο, ποιο είναι το μυστηριώδες… «Τρίτο Πρόσωπο» που καθημερινά ασχολείται με τα Έργα του Δήμου Πειραιά χωρίς να έχει καμιά οργανική σχέση με το Δήμο;
Η… Σπίθα που θα ανάψει, θα κάψει πολλούς!
(Το ρεπορτάζ συνεχίζεται)

PIGADA 2

Σχετικά άρθρα