Απόψεις

Τα ψέματα, οι πολικές απάτες και τα επικοινωνιακά τρικ έχουν τελειώσει

0
KARIDIS 2

Του Δημήτρη Καρύδη

O κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σήμερα με τον πιο γλαφυρό τρόπο την βασική αρχή που υπάρχει στη πολιτική αλλά και τη ζωή και συμπυκνώνεται στη λαϊκή παροιμία ότι «όλα εδώ πληρώνονται». Ειδικά όταν έχει χαθεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο λόγο και τις πράξεις τους.

Επί χρόνια στην αντιπολίτευση όχι μόνο ήταν απόλυτα αρνητικοί σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης αλλά έχυναν καθημερινά δηλητήριο στις ψυχές των πολιτών. Αυτοί ανακάλυψαν τα συνθήματα του διχασμού και του τυφλού μίσους- από το δωσίλογοι, Γερμανοτσολιάδες και προδότες μέχρι το Πινοσέτ και τις κρεμάλες. Από τους γύπες των αγορών και τους Μερκελιστές μέχρι τις συντάξεις ελεημοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους πολίτες, είπε τεράστια ψέματα και πήρε τη πολυπόθητη κυβερνητική εξουσία την οποία χειρίστηκε με το χειρότερο τρόπο. Πήγε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, εκτόξευσε τα ελλείμματα και το χρέος, έκλεισε τις τράπεζες, οδήγησε σε ασφυξία την οικονομία και την αγορά, διόγκωσε την ανεργία, καταλήγοντας στην υπογραφή του 3ου και πιο επώδυνου μνημονίου με μέτρα σκληρά, άδικα και αντικοινωνικά.

Και όλα αυτά τη στιγμή που αν υπήρχε στοιχειώδης συναίνεση και συνεννόηση ,η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αφήσει πίσω της τον εφιάλτη των μνημονίων και να είχε μπει στο δρόμο της Ανάπτυξης και της Ελπίδας.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα βάζοντας τη τύχη του κόμματος του πάνω από το συμφέρον της χώρας ,δεν δίστασε να καταφύγει στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου και στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν λίγο καιρό πριν διαβεβαίωνε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι είναι αντίθετος στη διενέργεια τους.

Ο λαός έδωσε δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα – έστω και αν έχασε 320 χιλιάδες ψήφους- εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας από όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου σε προοδευτική κατεύθυνση.

Για μια ακόμη φορά όμως ο κ. Τσίπρας αγνόησε επιδεικτικά από το βράδυ των εκλογών το εθνικό συμφέρον. Σφιχταγκαλιάστηκε με τον κ. Καμμένο και εφηύρε το Παράλληλο Πρόγραμμα και τα Ισοδύναμα. Ο λαϊκισμός, η ανικανότητα και η έλλειψη σοβαρών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν Ανάπτυξη και Επενδύσεις, δυο μήνες μόλις μετά τις εκλογές οδήγησαν σε νέα αδιέξοδα.

Το «όραμα» Τσίπρα -αν υπήρξε ποτέ – βούλιαξε στη υπερφορολόγηση, τα κλειστά μέχρι σήμερα σχολεία, τη διάλυση της Παιδείας και της Υγείας, στην αλλαγή επί το δυσμενέστερο του νόμου για τις εκατό δόσεις, στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, στην παράδοση των μεγάλων τραπεζών αφού τις απαξίωσε πλήρως, στους ξένους κερδοσκόπους και τους γύπες, στην δραματική περικοπή κατά 50% αυτών που δικαιούνται έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, στην κομματικοποίηση του κράτους.

Το παράλληλο πρόγραμμα και τα ισοδύναμα κατάντησαν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ακόμη και οι πιο καλόπιστοι πολίτες προς το ΣΥΡΙΖΑ όταν ακούν πλέον για ισοδύναμα συνειδητοποιούν ότι έρχονται νέες περιπέτειες, αδικίες και σκληρά μέτρα.

Την «αριστερή παρένθεση» για την οποία κατήγγειλαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ο κ. Τσιπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ την έκαναν οι ίδιοι πράξη, με τις επιλογές τους που είναι ένα συνονθύλευμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και άκρατου λαϊκισμού.

Στο άλλο μεγάλο θέμα που η Κυβέρνηση έχει χάσει εδώ και μήνες τον έλεγχο είναι το προσφυγικό. Η Ελλάδα αν και δέχεται το 80% από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, είναι φτερό στον άνεμο, χωρίς σχέδιο, ανίκανη να εφαρμόσει τη παραμικρή αποτελεσματική πολιτική.

Και ξαφνικά ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ότι στο λεξιλόγιο υπάρχουν και οι λέξεις συνεννόηση και συναίνεση. Οι διαρροές βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι αντιδράσεις των εργαζομένων ,των μικρομεσαίων και των αγροτών στα άδικα και αδιέξοδα μέτρα, στην κοινωνική ισοπέδωση και στη βαλκανοποιήση των συντάξεων, στρέφουν τη κυβέρνηση στην αναζήτησή συνενόχων και προσχηματικού διαλόγου.

Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει ότι ο κ. Τσίπρας τόσο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή όσο και στη συνέχεια αρνούταν πεισματικά να υπάρξει Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης που επίμονα του ζητούσαν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Αφού ο ίδιος και οι υπουργοί του διαπραγματεύθηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τώρα που έφτασε η ώρα του λογαριασμού που είναι βαρύς, ασήκωτος και κοινωνικά εξοντωτικός, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, θέλει να μοιράσει το κόστος.

Το δυστύχημα είναι ότι σε όλη αυτήν την επιχείρηση εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας, έχει εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που από εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας έχει μετατραπεί σε κομματάρχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ακυρώνοντας στην πράξη την αποστολή του.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εδώ και χρόνια έχουν επιδείξει μεγάλο αίσθημα ευθύνης για την πορεία της χώρας όταν οι άλλοι πετροβολούσαν. Το ίδιο κάνουν και σήμερα με δημιουργικές θέσεις και προτάσεις.
Λέμε ναι στη Συνεννόηση για εθνικά θέματα όπως το προσφυγικό, η τρομοκρατία, οι δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό.
Για τα άλλα θέματα που αφορούν την πολιτική ζωή όπως η οικονομία, το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος ο χώρος συζήτησης είναι το ελληνικό κοινοβούλιο
Οι πολιτικές άπατες, τα ψέματα και τα επικοινωνιακά τρικ έχουν τελειώσει προ πολλού.

Σχετικά άρθρα