Stories, Επικαιρότητα

Το Νομισματοκοπείο στο Χολαργό, τυπώνει τα 10ευρα όλης της Ευρώπης! Έτοιμο να τυπώσει δραχμές με δυσκολίες

0
pentoxiliaro

Ελάχιστοι το ξέρουν, αλλά σήμερα στο Χολαργό τυπώνονται όλα τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ της Ευρώπης!
Αυτό σημαίνει ότι τα τυπογραφικά μηχανήματα είναι «τζιτζί» και έτοιμα για όλα, ωστόσο οι δυσκολίες που θα προέκυπταν από μια αλλαγή νομίσματος στην Ελλάδα είναι μεγάλες αλλά όχι ανυπέρβλητες.
Λείπει οι ειδικές ταινίες χαρτοσήμανσης, Ττο γνωστό υδατογράφημα, πιθανά το σωστό χαρτί και η όλη διαδικασία θα είναι σκληρά δύσκολη.
Ακόμα και η Financial Times, σε άρθρο της υπό τον τίτλο «αν συμβεί το Grexit, το Νομισματοκοπείο θα γίνει το κέντρο επιχειρήσεων της Ελλάδας», δέχεται την πιθανότητα αυτή, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες και την περίπτωση του ΙΡΑΝ που έκανε πολύ χρόνο για να καταφέρει να τυπώσει σωστό εθνικό νόμισμα. Ιδού τι γράφει:

 

nomismatikopeio

ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ… ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ !

«Πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στη λεωφόρο Μεσογείων, και συγκεκριμένα στο ύψος του Χολαργού, βρίσκεται το κτίριο του Νομισματοκοπείου Αθηνών. Το μοναδικό σημείο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να προστρέξει για να τυπώσει χρήμα.

Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συνάψει συμφωνία με τους δανειστές της, αυτό το κτίριο θα αποτελέσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να «τρέξει» με άλλο νόμισμα.

Την τελευταία δεκαετία το οικοδομικό συγκρότημα, που χτίστηκε το 1941, λειτούργησε ως βασικό γρανάζι στο δίκτυο -μεταξύ τραπεζών και ΑΤΜ- για να εκτυπώνει ευρώ. Πέρυσι, ήταν η μοναδική εγκατάσταση στον κόσμο που εκτύπωνε το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. Επίσης, λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, τότε θα πρέπει κάποιος να ξεσκονίσει τα μηχανήματα, να αλλάξει τις μήτρες για να αρχίσει να τυπώνεται άλλο νόμισμα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το να τυπωθεί άλλο νόμισμα -πέραν του ευρώ- δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις υλικοτεχνικής φύσης που η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να αντέξει.

«Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να τυπωθεί μια ολόκληρη σειρά χαρτονομισμάτων», αναφέρει ο Μπερντ Κουμέρλε της Giesecke & Devrient, μιας γερμανικής εταιρείας που παράγει χαρτονομίσματα. «Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Και αυτό διότι αυτά τα νέα χαρτονομίσματα θα πρέπει να λειτουργούν σε όλο το φάσμα του οικονομικού κύκλου. Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να τα εμπιστεύονται για να αποκτήσουν πραγματική αξία».

Θα… βοηθήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τα μηχανήματα, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί να αγοράσει από το εξωτερικό το ειδικό υλικό για το υδατογράφημα που φέρει κάθε χαρτονόμισμα. Ακόμη, όμως, κι αν τα μηχανήματα δουλέψουν στο φουλ, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τυπωθούν τόσα χαρτονομίσματα όση θα είναι και η ζήτηση.

Αν αποτύχει η προσπάθεια, τότε ενδέχεται να υπάρξει πανικός στην ελληνική αγορά και έτσι να υπονομευτεί η αξιοπιστία του νέου νομίσματος. Αυτό θα προκαλέσει μια εθνική κρίση.

Ο κ. Κουμέρλε σημειώνει πως δεν γίνεται να επισπευσθεί η διαδικασία, καθώς κάθε τραπεζογραμμάτιο πρέπει να ακολουθήσει όλα τα στάδια του τυπώματος για να είναι ασφαλές και έγκυρο.

Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες συχνά αναθέτουν την παραγωγή σε διάφορες εταιρείες, υπάρχουν μόνο περίπου 10 ιδιωτικές εταιρείες σε μια βιομηχανία με μόλις τρεις ή τέσσερις μεγάλους παίκτες.

Η μεγαλύτερη είναι η βρετανική εταιρεία De La Rue, η οποία χειρίστηκε την εισαγωγή του νέου ιρακινού νομίσματος το 2003. Τα χαρτονομίσματα θα κοστίσουν μεταξύ 5 και 15 λεπτών, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η εμπιστοσύνη στο νέο νόμισμα απαιτεί επίσης μια μαζική προσπάθεια επικοινωνίας για να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές, όπως αυτή που υπήρξε με την εισαγωγή του ευρώ.

Στο Ιράκ, όπου η αμερικανική ηγεσία διαχειρίστηκε τη δουλειά, μέσα σε έξι μήνες στρατολόγησε μια κοινοπραξία έξι εταιρειών σε τρεις ηπείρους και 28 ναυλωμένα δρομολόγια με αεροσκάφη 747. Ακόμη και τότε, οι Αρχές ανακάλυψαν ότι είχαν υποτιμήσει την τεράστια ζήτηση για μετρητά.

Για την Ελλάδα, μια πιο διαχειρίσιμη επιλογή μπορεί να είναι για την κυβέρνηση να εκδώσει ένα ψευδο-νόμισμα.

Αυτή η προσωρινή λύση θα μπορούσε να λειτουργήσει με την υπόσχεση ότι θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με ευρώ ή νέα δραχμή σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο κίνδυνος ενός ψευδο-νομίσματος δεν θα είχε την εμφάνιση και την αίσθηση του πραγματικού χρήματος.

Αυτό, με τη σειρά του, θα δημιουργούσε τον κίνδυνο της παραποίησης, αυξάνοντας τις πιέσεις εισαγωγής ενός κατάλληλου νομίσματος. Το 2012, κατά τη διάρκεια μιας άλλης οξείας φάσης της ελληνικής κρίσης, πάνω από 5 δισ. ευρώ σε τραπεζογραμμάτια είχαν έρθει από την Ιταλία και την Αυστρία για να ξαναγεμίσουν τα ταμεία του Χολαργού. Μέχρι και 76 φορτηγά κάθε μέρα μετέφεραν τα χαρτονομίσματα σε τράπεζες και ΑΤΜ της χώρας».

Σχετικά άρθρα