Περιφέρειες

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αβροφροσύνες με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα

0
TSIPR - TZITZI

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να χαιρέτησε με δυσκολία τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που… τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Περιφέρεια!

Ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση συνοδευόταν από τη βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Θεοδωρόπουλο, ενώ παρούσα στην επίσκεψη ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης της Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Υποδέχθηκα σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψή του στην Περιφέρειά μας αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση, όπου του εξέθεσα αναλυτικά τα προβλήματα της περιοχής μας.

Τον ενημέρωσα διεξοδικά για τη θετική πορεία των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην Περιφέρειά μας, καθώς και για τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020. Στάθηκα ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής πολιτικής, όπου το ΣΕΣ προβλέπει ειδικά κονδύλια μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την Περιφέρεια. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους προβλεπόμενους πόρους για τη δημιουργία δομών στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο μείζον θέμα της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας των αιρετών Περιφερειών και την ανάγκη μεταρρύθμισης σε βάθος του «Καλλικράτη», «που θα δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικό λόγο και ρόλο» και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Π.Κ.Μ. λόγω της μειωμένης κατά 70% κρατικής χρηματοδότησης, τη στιγμή που είναι επιφορτισμένη με πρόσθετες αρμοδιότητες.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την πολύ καλή συνεργασία του με τις υπόλοιπες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το πνεύμα σύμπνοιας και αλληλεγγύης που επικρατεί μέχρι σήμερα. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει όλες τις παρατάξεις να σταθούν στο ύψος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον τόπο και στους πολίτες», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία, υπογράμμισε τη θέση της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. «Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είμαστε υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή με παραχώρηση κάποιων χρήσεων του Λιμανιού και  είμαστε αντίθετοι στην πώληση των μετοχών του Ο.Λ.Θ.».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε την ανάγκη λειτουργίας ενός καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ζητήματα της ελληνικής Περιφέρειας.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα ένα αγαλματίδιο του Λέοντα της Αμφίπολης. «Ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα διεξοδικά για την πορεία της ανασκαφής στην Αμφίπολη και τον προσκάλεσα, όπως και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να επισκεφθούμε το ταφικό μνημείο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης εκεί», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που επισκέπτεται την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ενάμισι μόλις χρόνο και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Αναφερόμενος στην ανασκαφή της Αμφίπολης, υπογράμμισε ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τον είχε ήδη ενημερώσει για τη σπουδαιότητα των ανασκαφικών εργασιών και για τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας ένα χρόνο πριν, όταν δεν υπήρχε ακόμη δημοσιότητα σχετικά με το ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας άκουσε προσεκτικά την ενημέρωση από τον κ. Τζιτζικώστα και τον ευχαρίστησε για τη διεξοδική παρουσίαση των προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για την πρόσκληση να επισκεφθούν μαζί την Αμφίπολη.