Επικαιρότητα

Ξεκίνημα της “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ” με σκληρό Βενιζέλο και αιχμές Χρυσοχοϊδη για Λοβέρδο!

0
BENIZELOS

Η «μηχανή του ΠΑΣΟΚ» παίρνει μπροστά μετά τη σημερινή Πανελλήνια διάσκεψη των στελεχών, στο Κάραβελ, όπου δεν έλειψαν οι… μπηχτές και η ανταλλαγή πυρών των στελεχών, με προεξάρχοντα τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που επιμένει στην σκληρή κριτική του, με δηλητηριώδεις αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως, σήκωσε το γάντι για την κριτική που δέχθηκε δημοσίως από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τόσο για το θέμα της προεδρικής εκλογής, όσο και για την λειτουργία του κόμματος, αλλά μίλησε και για «καλικάντζαρους της παράταξης» φράση που ερμηνεύθηκε ως ευθεία αιχμή και εναντίον του προκατόχου του Γιώργου Παπανδρέου, που απουσίαζε για ακόμα μια φορά από κομματική εκδήλωση. Συνέχισε μάλιστα στο ίδιο ύφος τονίζοντας ότι «δεν δέχομαι εξ αριστερών κριτική για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ από αυτούς που μας οδήγησαν στη σύμπραξη με τη ΝΔ. Να μου βγαίνουν από τα αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου».

Στο σημείο αυτό απάντησε ευθέως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ένα ανύπαρκτο κόμμα: «Πότε ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν δέχομαι το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ουρά από τυχοδιώκτες του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το Συνέδριο που έρχεται

Προσκλητήριο με τρεις αποδέκτες, τις κινήσεις και κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, τους ενεργούς πολίτες, καθώς επίσης και τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συνέδριο αφορά στο μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου και σημείωσε ότι είναι πολιτικό προγραμματικό συνέδριο που διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της παράταξης, συνέδριο με πλήρη συμμετοχή της βάσης, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς οργανωτικές ευτέλειες και αταβισμούς. Σημείωσε ότι στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΕΟΕ θα μετέχουν ισότιμα όλοι και πως η Επιτροπή είναι εκείνη που θα απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η δική μας στρατηγική είναι η μόνη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική» και πως «τώρα έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε την απόφαση της ΚΠΕ».

«Η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα είναι δέσμια οποιουδήποτε παραγοντισμού, είναι υπόθεση της βάσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε τρεις παράλληλες προσκλήσεις. Πρώτον, στα κόμματα και τις κινήσεις που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, με όλες τις εγγυήσεις συλλογικότητας και ισοτιμίας.

Ευχαρίστησε τους εταίρους της Ελιάς «που σηκώσαμε το μεγάλο βάρος των ευρωεκλογών», για να τονίσει ότι η Ελιά είναι κεκτημένο της παράταξης και πως αυτό που γίνεται τώρα είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον». Η δεύτερη πρόσκληση είναι προς τους ενεργούς πολίτες, είναι πρόσκληση αυτοοργάνωσης και ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε περιφερειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και διαδικτυακό επίπεδο. Την τρίτη πρόσκληση απηύθυνε σε όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ «να αγκαλιάσουν την προσπάθεια». Το ΠΑΣΟΚ, είπε, ήταν και είναι κόμμα-παράταξη, το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται ούτε υποστέλλει τα εμβλήματά του, προωθεί όμως την ανανέωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών, κάλεσε τα στελέχη να συμμετάσχουν σε 3 κύκλους: Ο ένας θα έχει ως αποστολή την αυτοοργάνωση της παράταξης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα θίγεται η οργανωτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος κύκλος αφορά στην προγραμματική επεξεργασία του σχεδίου ανασυγκρότησης και ο τρίτος κύκλος αφορά στον διάλογο με τα κοινωνικά κινήματα, το διαδίκτυο.

Ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του στο Ζάππειο για το πώς, ποιον λόγο και τι υπηρετεί η «αναγκαστική για εθνικούς λόγους συνεργασία με τη ΝΔ», ανέφερε ότι εκεί ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης, για να σημειώσει ότι ισχύουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου 2012 για σύμπραξη των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Θέλουμε προοδευτικό πρόσημο στις λύσεις, αλλά αν αυτό δεν αρκεί ή δεν προκύπτει, πρέπει αν υπάρχει ένα πρόσημο εθνικής σοβαρότητας και συναίνεσης ώστε με όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να περάσουμε με ασφάλεια στην εποχή της ουσιαστικής αυτοδυναμίας στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Επίσης, ανέφερε, συμφωνώντας όπως είπε σε αυτό με σχετική αναφορά του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, ότι δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα για επιμέρους θέματα.

Είμαι ΠΑΣΟΚ

«Δεν ανήκω στο κόμμα κανενός προέδρου, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί θέλω μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια αντιδημοκρατική παράταξη», για να του αντιτάξει ο Γιώργος Λιάνης: «Δεν έκανα 700 χιλιόμετρα για να μου πεις εσυ πώς θα φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη»!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, παρέπεμψε σε αναφορά του κ. Βενιζέλου περί «ανοησιών» που ακούγονται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να υποστηρίξει ότι «οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν 180» και ότι «κάποιος από τον δικό μας χώρο δήλωσε ότι έχει 190 βουλευτές». (Ευθεία αναφορά στον Α. Λοβέρδο).

Διερωτήθηκε δε ποιος ανοίγει αυτά τα θέματα και πρόσθεσε ότι από τότε που έγινε ανασχηματισμός δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και πώς θα φανεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει. Όμως ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ μέσα δεν πιάνει τόπο, αν δεν λύσουμε το θέμα της δίκαιης φορολογίας, του δίκαιου κράτους», είπε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στον «νέο κατήφορο» που είπε ότι παρατηρεί στα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ «είμαστε πίσω από το Ποτάμι στο νέο γκάλοπ», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;». «’Ακουσα έναν σύντροφο να λέει ότι ‘υπάρχουν πολλές ηγετικές υποψηφιότητες’, αυτά είναι ανοησίες, πολιτική κάνουμε», είπε, αναφερόμενος, όπως θα φαινόταν αργότερα, στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος και του απάντησε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «πού είναι η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» για να προσθέσει ότι είναι η πρώτη φορά που δεν συγκαλούνται όργανα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι συμφωνεί με τη Δημοκρατική Παράταξη όπως αυτή επιχειρείται σήμερα να διαμορφωθεί, ωστόσο τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή ενός έκτακτου ανοικτού αναγεννητικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος και με μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα μεγάλα θέματα της χώρας. «Δεν είμαστε ουρά κανενός, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημα», τόνισε.

Πυρ ομαδόν από «Βενιζελικούς»

Για απαντήσεις περί της λειτουργίας του κόμματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι θα πρέπει όποιος θέλει να ρωτήσει τον Γραμματέα της ΚΠΕ, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η Προοδευτική Παράταξη με νέες νοοτροπίες και εξήρε την προσπάθεια της Ελιάς στις Ευρωεκλογές και όσων συμμετείχαν σε αυτή. Όσοι δεν εμφανίστηκαν τότε δημόσια να στηρίξουν, πρέπει να σιωπήσουν, είπε. Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα, μίλησε για λογική «Χάρι Πότερ».

Ανανέωση ουσίας…

Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι η φράση του που επικαλέστηκε ο υπουργός ήταν ότι παράγονται περισσότεροι ηγέτες από ό,τι υπάρχει δυνατότητα να καταναλωθούν. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ο τελευταίος που πιστεύει ότι η ανανέωση είναι ηλικιακό ζήτημα.